poniedziałek, 8 października 2012

Szukamy alternatywy dla mąki pszennej!




Czy wyobrażamy sobie kuchnię bez mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej.
Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej.

Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą.

Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej w 50% (choć gdzie możliwe, starajmy się wykorzystać ich mieszankę, np: mąki ryżowej z orkiszową, czy orkiszowej z kukurydzianą)

Mam nadzieję, że zbierzemy pokaźną kolekcję jesiennych, zdrowych smakołyków. Akcja trwa od 15/10/2012 do 14/11/2012.

Oto banerek akcji:
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Szukamy alternatywy  dla mąki pszennej!




Załączam małą sciągę o mąkach: (z tej strony)
Mąka żytnia – Zawiera alkaloidy, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Poza tym ziarno żyta ma mniej skrobi, więc jest lepsze dla osób dbających o sylwetkę. Mąka żytnia ma również więcej minerałów i witamin od pszennej .


Mąka gryczana – otrzymuje się ją z nasion gryki. Pochodzi z Azji. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów; nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną.

Mąka owsiana – powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować na własną rękę, mieląc kaszkę i płatki owsiane w robocie kuchennym albo młynku. Ma dużo błonnika, witamin z grupy B, wapń i żelazo. Najlepiej dodawać ją do wypieków – wymieszana z mąką pszenną sprawi, że pieczywo będzie miało niezwykły aromat i więcej wartości odżywczych.

Mąka kukurydziana
– ta żółta mąka powstaje z przemiału ziaren kukurydzy.
Nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem do pieczenia.

Mąka ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu.

Mąka jęczmienna – w przeszłości powszechnie stosowana w Szkocji. Obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak mieszać ją z mąką pszenną, ponieważ wzbogaci smak każdego pieczywa.

Mąka orkiszowa – to mąka bogata w błonnik, żelazo i nasycone kwasy tłuszczowe. Orkisz należy do tej samej rodziny, co zwykła pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną, przez co jest zdrowszy. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne. Mąka orkiszowa jest idealna do wypieków: chleb z jej dodatkiem będzie smaczniejszy.

Mąka sojowa – otrzymuje się ją z soi; praktycznie nie zawierająca skrobi czy glutenu i jest bardzo odżywcza. Jest miałka, ma lekki posmak migdałów. Dodana do wypieków nie tylko nada im charakterystyczną ciemna barwę, ale również opóźni czerstwienie pieczywa.

Mąka ryżowa – kolejna mąka z Azji. Powstaje w wyniku zmielenia ziarenek białego lub brązowego ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu. Idealna do kruchych wypieków i panierek – ma większe właściwości nadające kruchość potrawie niż mąka pszenna.



Mąka kasztanowa(click)- ma ta właściwość, że nie zawiera glutenu, w przeciwieństwie do mąki zbożowej.
Odkrywana jest dzisiaj na nowo przez piekarzy, cukierników, kucharzy ze względu na jej walory smakowe.
Jest lekkostrawna, zalecana przy dolegliwościach żołądka. Bogata w cukry o wolnym wchłanianiu, co ma znaczenie przy długim wysiłku fizycznym czy intelektualnym, dlatego polecana dla sportowców lub osób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji.

Mąka migdałowa (click)-stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach w blenderze. Może być również dodana i zmieszana w blenderze ze świeżo wyciskanym sokiem, napojem kakao lub mlekiem orzechowym, tworząc w ten sposób napój bogaty w substancje odżywcze.

9 komentarzy:

  1. Wiadomo co upiekę w weekend :-) Twoją tartę kasztanową :-)
    Ja piekłam ostatnio chlebek żytni z amarantusem. Pyszny wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margarytko, baaardzo sie ciesze)) a przepis na ten chlebek musze zglebic))

      Usuń
  2. Bardzo mi smakują naleśniki z mąką kasztanową. Nie wykluczam, że coś z nią jeszcze zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z maka kasztanowa nigdy nie robilam!! ale musza byc pyszne) Bedzie mi milo, jak podzielisz sie przepisem i zaprezentujesz te slodkosci( przypuszczam, ze beda na slodko)

      Usuń
  3. cieszę się, że przepis się spodobał:) pomyślę jeszcze i na pewno coś dodam do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, ze sie podobal! bedzie jak znalazl, bo ja na dietce))

      Usuń
  4. jadałam mieszkając we Francji kasztany podawane z mięsem (przepyszne), tort z maki z kasztanów do dziś czuje smak na podniebieniu tego smakołyku.Próbowałam w Polsce gdzieś stacjonarnie znaleźć mąkę z kasztanów jadalnych ale niestety nie udało mi się;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anik, rzeczywiscie kasztany maja specyficzny smak. lubie piezone, ale musza byc z tych wiekszych i slodkich, inaczej dla mnie maja zbyt ziemnaczany smak... ale wyroby z maki odpowiadaja mi pod kazda postacia! jesli sie nie myle, to w Polsce mozna kupic w necie... kosztukje ok 20 zl!

      Usuń
  5. Najzdrowsza jest mąka kokosowa !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń