poniedziałek, 19 listopada 2012

Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo



Zapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu.

Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego “La prova del cuocco”, w którym “ziemscy” konkurenci gotują wraz z największymi szefami restauracji. Jak z szefami, to ciasto musi być pyszne. Polecam bardzo!!


Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo

Składniki:
250 g ciasta filo
700 g jabłek( na szarlotkę)
Skórka i sok z cytryny(biologicznej)
50 g orzeszków pinii
100 g rodzynek
100 g owoców kandyzowanych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej
300 g serka ricotta
1 jajko
150 g masła/margaryny Kasia
1 kieliszek rumu
60 g cukru
½ łyżeczki cynamonu
Ziarenka z ½ laski wanilii
Cukier puder

Obieramy jabłka, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda, posypujemy je cynamonem i spryskujemy sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Orzeszki pinii prażymy na teflonowej patelni. Rodzynki wraz ze skórką z cytryny i ziarenkami wanilii zalewamy rumem.

Na patelni rozpuszczamy 20 g masła, dodajemy jabłka i smażymy przez dwie minuty, na średnim ogniu.Dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Jabłka smażymy parę minut, pamiętając, że jabłka nie mogą się rozgotować. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, aby zamieszać jej zawartość.

W osobnej miseczce mieszamy serek ricotta z jajkiem( byle jak), dodajemy owoce kandyzowane, rodzynki i orzeszki pinii. W mikrofali rozpuszczamy masło.

Teflonową tortownicę (cm 22, z otwieraną obręczą) smarujemy margaryną. Dno i boki tortownicy wykładamy płatami ciasta filo. Jeden płat, i smarujemy go obficie masłem, po przekątnej drugi i znów traktujemy go masłem. Postępujemy tak, aż spód ciasta będzie miał piec warstw ciasta filo. Na tak przygotowany spód, nakładamy ½ masy serowej, a następnie połowę jabłek,  przykrywamy masą serową i kończymy jabłuszkami. Tylko ostrożnie, bo jabłuszka mogą się rozlecieć. Całość przykrywamy wystającymi końcami ciasta filo, pamiętamy o smarowaniu masłem. Ostatnie dwa płaty smarujemy masłem na blacie i marszczymy, tak umarszczone kładziemy na wierzchu ciasta. Z ciastem filo trzeba szybko pracować, max 10 min, ponieważ ma tendencję do wysychania i łamania się.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190°-200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie, zdejmujemy obręcz i pieczemy jeszcze przez 10 minut, tak aby brzegi ładnie się zarumieniły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




11 komentarzy:

  1. Wyglada cudownie :)
    P.S.
    Wpisalam anonimowy bo nie mam profilu nigdzie:)
    Pozdrawiam,JOla.P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje. Zawsze chciałam spróbować ciasta filo, ale nigdzie go nie mogę znaleźć. :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Inspirowane Smakiem, dziekuje za mile slowa. ciasto cieniutkie jak pergamni, jest lekkie i pyszne) slyszalam, ze mozna je dostac w: Macro, Kuchniach Świata, Leclercu i w Bomi.

    pozdrawiam serdecznie))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Lubię ciasto filo, choć bardzo rzadko go używam - sama nie wiem, dlaczego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, dziekuje) pierwszy raz z nim pracowalam i musze powiedzic, ze jest latwe w obrobce. tylko trzeba to robic dosc szybko, poniewaz wysycha i sie lamie)

      pozdrawiam))

      Usuń
  5. This article is very informative and helpful. Thanks for sharing and keep sharing.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pay a quick visit this website, it includes valuable Information here. Goodluck!

    OdpowiedzUsuń
  7. Such great & useful information here. Your posts are very informative.

    OdpowiedzUsuń
  8. Thank you for the efforts you made in writing this article. Keep Blogging!!

    OdpowiedzUsuń
  9. After reading this article I was amazed. You explain it well. Keep on blogging

    OdpowiedzUsuń