środa, 2 stycznia 2013

Wytrawne muffinki




 Wytrawne drożdżowe muffinki to pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość.


Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”.

Polecam bardzo)   

 Składniki na 20 sztuk: 

·                     360 g mąki pszennej
·                     120 g semoliny
·                     12 g świeżych drożdży
·                     150 ml ciepłego mleka
·                     140 ml wody
·                     60 g miekkiej margaryny/masła+ 2 łyżki na smarowanie
·                     1/2 łyżeczki cukru
·                     1 łyżeczka soli
·                     1 łyżka oliwy( u mnie cytrynowa oliwa z oliwek)
·                     2 jajka
·                     100 g kiełbasy
·                     100 g startego żółtego sera
·                     ¾ szklanki oliwek
·                     2 łyżki sezamu

Wykonanie:

Kroimy kiełbasę i oliwki, trzemy ser.
Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.
Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.

Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną  margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je ciastem. Pozostawiamy do wyrośniecia ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika muffinki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy sezamem.



Pieczemy ok. 25/30 minut w ok. 190 st.




8 komentarzy:

  1. Przyznaję, że wytrawne muffinki robię stanowczo zbyt rzadko. Pora to zmienić. Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też sie raczej takie nie zdarzają, chociaż z wersją z serem feta i warzywami lubię bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładnie i na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznaje, ze ja tez pierwszy raz robilam wytrawne muffinki, ale juz wiem, ze nie ostatni)) Moj M powiedzial, ze super beda do piwa!

    pozdrawiam serdecznie)

    OdpowiedzUsuń
  5. czasem nie mogę na słodkie patrzeć a wtedy idealną przekąską są właśnie TAKIE muffiny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I najwazniejsze, ze mozemy uzyc naszego ulubionego nadzienia))

      Usuń
  6. Pięknie wyglądają !! Szkoda ze nie mogę takich pyszności jeść, kochałabym je !! :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń