poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Jajka w sercach karczochów



Zapraszam na lekką i bardzo zdrową przystawkę z jajek na miekko w sercach karczochów. Danie w sam raz na wielkanocne poniedzialkowe śniadanie. Karczochy pełne witamin i mikroelementów,  jajka zródło białka i wapnia, a wszystko podane na pieżynce z drobnej sałatki z żurawiną i pestkami dyni.

Najbardziej pracochłonna jest obróbka karczocha. Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy miseczkę z wodą z sokiem z cytryny, w której umieścimy obrane karczochy( cytryna zapobiega ich ciemnieniu). Pamiętamy, że karczochy obieramy w rękawiczkach, inaczej nasze dłonie przybiorą piękny brązowy kolor!



Jajka w sercach 
składniki na 2 osoby:
-      2 świeże karczochy

-      2 jajka
-       drobna sałata
-      suszona żurawina
-      pestki dyni
-      jarzynka
-      oliwa z oliwek lub ocet balsamiczny


Obrobkę świeżych karczochów zaczynamy od przycięcia łodygi i odcięcia zgrubiałych zewnętrznych liści. Gdy naszym oczom ukażą się białe u podstawy liście, odcinamy kwiatostan na 1/3 wysokości. Na tym etepie powinniśmy uzyskać coś na kształt kielicha. Następine należy ostrożnie wydrążyć środek i pozbyć się puszka kwiatowego. Tak przygotowany karczoch jest gotowy do ugotowania. Karczochy można ugotować wrzucając je do wody z jarzynką, poddusić z warzywami( cebulką, marchewką i selerem naciowym), lub ugotować na parze. Ja nie miałam zbyt wiele czasu, więc ugotowałam w wodzie z jarzynką, ok. 20 min.




Ugotowane karczochy delikatnie wyjmujemy z wody. Uważamy by nie uszkodzić korony lisci. Teraz pozostaje nam tylko ugotować jajko, u mnie na pół mię0kko. Jajko wkładamy do serca karczocha,  a ten kładziemy na drobnej sałatce. Całość posypujemy suszoną żurawiną i pestkami dyni. Przystawkę można polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.

smacznego))



1 komentarz:

  1. Ach jak pysznie!
    Uwielbiam i karczochy i jajka.
    Smacznego świątecznego śniadania!

    OdpowiedzUsuń