poniedziałek, 15 lipca 2013

Imbirowa lemoniada


Nic lepiej nie gasi pragnienia, orzeźwia i nawadnia jak … woda. Aby nie było nudno aromatyzujmy ją tym, na co mamy ochotę. W sezonie letnim obfitującym w swieże owoce i zioła, kombinacji jest bez liku.
Proponuję imbirową lemoniadę z miętą i rozmarynem. Imbir dodaje świeżości i pikantności,  mięta ostrośći, a rozmaryn korzenno-leśnej nuty. Całość dopełnia cytryna i duużo lodu)   

Imbirowa lemoniada




1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 szklanki cukru Królewskiego
1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru
5 / 6 szklanek zimnej wody z lodówki
lód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn.


Do dzbanka z wodą przelać wyciśnięty sok z cytryny , dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki imbir, liście mięty i rozmaryn. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki sie połączyły. Przed podaniem dodać kostki lodu i plasterki cytryny lub limonki.



2 komentarze:

  1. Justyna, doskonale orzezwia i gasi pragnienie)) Mozna regulowac ilosc cukru, lub calkiem pominac)

    OdpowiedzUsuń