poniedziałek, 8 kwietnia 2013
Naleśnikowo-bananowe finger food
Jeśli poprzedniego dnia usmażymy
naleśniki, a potem je tylko podgrzejemy w mikrofalówce, to przygotowanie śniadania
nie zajmie nam więcej niż 5 minut. Tyle potrzeba, aby na naleśnikach rozsmarować
masło orzechowe lub nutellę, położyc na nim obranego banana, zwinąć, pokroić na
cząstki na jeden kęs, zanurzyć w jogurcie i zjeść! Pycha!!
Proste, szybkie i zdrowe)
niedziela, 7 kwietnia 2013
Ricotta na słodko
Śniadania zdecydowanie
lubię na słodko, ale to nie znaczy, że kalorycznie. Zapraszam na pyszną ricottę z migdałami, prażonym
sezamem, cynamonem i miodem…. mmm miodzio…
Przygotowanie tej pychotki
nie zajmie więcej niż pięć minut, a błogi stan po spałaszowaniu tego lekkiego
jak chmurka śniadania, będzie trwał cały ranek)
Dla dwóch osób
potrzebujemy:.
- 250
g serka ricotta lub innego słodkiego serka
- ½ łyżeczki
cynamonu
- 8
migdałow pokrojonych w grubsze płatki
- 1 łyżkę
prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżkę
miodu
- 2
łyżki jasnego jogurtu( u mnie waniliowy)
- 8
sucharków
Serek ricotta ukręcamy łyżką
na krem, stopniowo dodajemy jogurt i sprawdzamy, czy serek jest już wystarczająco
kremowy. Serek można również podgrzać w garnuszku, wtedy szybciej otrzymamy
kremową konsystencję.
Do kremowego serka dodajemy połowę cynamonu i ziaren sezamu, mieszamy.
Wykładamy porcję na talerzyk, przybieramy płatkami migdałów, pozostałym
cynamonem i sezamem. Całość obficie
polewamy miodem.
Serkiem można zajadać się wprost z talerzyka, ale ja wolę nałożyć sobie
znaczną porcję na sucharek.
smacznego))
wtorek, 2 kwietnia 2013
Jajka z niespodzianką
Kruche cytrynowe ciasteczka
z niespodzianką sprawią radość każdemu maluchowi. Radość będzie większa, jeśli
nasze pociechy samodzielnie udekorują te pisanki.
Gwarantuję świetną zabawę
dla całej rodziki
Składniki
na 10 jajeczek :
120g mąki pszennej
130 g mąki krupczatki
170g margaryny
80g cukru pudru
½ paczuszki cukru
waniliowego
skórka otarta z jednej
cytryny
1 żółtko i 1 całe jajko
Dodatkowo:
lukier
kolorowa posypka do
ciast
barwniki do lukru
Sposób przygotowania:
Z podanych składników
zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na
około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym
mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na
każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3 ciasteczek należy wykroić środek przy pomocy
mniejszej okrągłej foremki. W ciasteczku z dziurką ukryjemy niespodziankę. Ciasteczka
układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w
nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce,
zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie lukru:
przesiany cukier puder rozcieramy
z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby
nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te,
które użyjemy na góre jajeczka tzn. 1/3 wszystkich ciasteczek.
Na ciasteczka bez
dziurki nanosimy lukier przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki z małym
otworem, a nie nakładamy ciasteczka z dziurką, a dziurkę wypełniamy dowolą
posypką. Następnie ciasteczko ponownie smarujemy lukrem i zamykamy
udekorowanym ciasteczkiem. Tak postępujemy ze wszystkimi ciasteczkami.
Urok tych ciasteczek polega
na frajdzie jaką mają dzieci w odkrywaniu
ukrytych w środku skarbów.
.
Smacznego .
|
poniedziałek, 1 kwietnia 2013
Podsumowanie akcji: Ryż na słodko
Dziekuję Wam
serdecznie za udział w akcji „Ryż na słodko”. Dzięki Waszym wpisom przeniosłam
się w świat dzieciństwa, kiedy samodzielnie upichcony ryż ze śmietaną, cukrem i
cynamonem stanowił pyszny słodki obiad.
Dziekuję ze przypomnienie
„starych” przepisów i za nowe inspiracje, które z milą chęcią wypróbuję, bo ryż
to to, co tygryski lubią najbardziej”))
Subskrybuj:
Posty (Atom)