czwartek, 2 stycznia 2014

Włoski Nowy Rok



Włosi jako zagorzali biesiadnicy w większości Nowy Rok witają przy stole. Oczywiście młodzież chodzi do klubów czy dyskotek, lub wita Nowy Rok na placach, podziwiając pokazy sztucznych ogni.

Nowy Rok po włosku nie może obejść się bez paru małych, lecz kluczowych szczegółów. Podczas nocy sylwestrowej lub w Nowy Rok należy obowiązkowo zjeść potrawkę z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy) lub zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową).  Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone kupione u rzeźnika, zrobione jest z surowego mięsa wieprzowego, dlatego należy je gotować na małym ogniu przez parę godzin. Oczywiście Włosi w znacznym stopniu ułatwili sobie przygotowanie cotechino, dlatego w sprzedaży dostępne są paczkowane i wstępnie ugotowane “kiełbaski”. Potem wystarczy tylko te kiełbaski( wraz z opakowaniem) włożyc do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut.

Potrawce z soczewicy i wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków.

Po posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami.

Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego: spumante lub prosecco i kawałkiem tradycyjnej babki drożdżowej: pandoro lub panettone. Pamiętajmy, aby posiłek zakończyć winogronami, bowiem: kto je winogrona w sylwestra, ten liczy pieniądze przez cały rok( chi mangia l'uva per Capodanno conta i quattrini tutto l'anno).

W okresie świątecznym sklepy i stragany są pełne czerwonej bielizny. To nie przypadek,  bowiem ci, którym zależy na szczęściu w nowym roku, powinni podczas nocy sylwestrowej mieć na sobie coś czerwonego.
Włoskie świętowanie trwa do Trzech Kroli (Epifania). Na ten dzień szczególnie czekają dzieci. Czekają na Befanę, trochę straszną wiedźmę i na prezenty od niej.


Befana to staruszka, z zakrzywionym nosem, ubrana w brudne szaty, która lata na miotle, wchodzi do domów przez komin i zostawia prezenty w skarpecie. Dla grzecznych dzieci ma słodycze, a dla urwisow słodki węgiel.
Wydaje się, że Befana występuje jedynie we włoskiej tradycji. Wg legendy wiedźma miała spotkać Trzech Króli udających się do Jezusa. Befana jednak zgubiła się i od tej pory lata na miotle zostawiając w domach prezenty, na wypadek, gdyby w jednym z nich znajdował się Jezus.   

Wieczorem 6 stycznia kukła Befany jest palona na stosie. Staruszka symbolizuje stary rok, z którego zgliszczy rodzi się nowy, obfitujący we wszelakie dobra rok.

Epifania tutte feste porta via, święto Trzech Króli oznacza koniec włoskich świąt. Na kolejne trzeba czekać do Wielkiejnocy(


** Przepis na włoską potrawkę z soczewicy postaram się podać w następnym poście. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz