Sezon brzoskwiniowy ma się prawie ku końcowi. Całe lato dorodne czerwono-żółte
brzoskwinie i nektarynki cieszyły moje oko najpierw na straganie, potem w kuchni, a na końcu łaskotały
podniebienie w pysznych potrawch.
Dziś zapraszam na jedną z nich. Pyszny deser
nektarynkowo-lodowy. Oczywiście
nektarynki możecie zastąpic brzoskwiniami. Wybór Wam zostawiam. Choć
brzoskwinie są słodsze, bardziej aromatyczne i soczyste niż twarde i ciut
kwaskawe nektarynki, to ja pozostanę wierna tym drugim. Po prostu nie cierpię
tych drobnych włosków na brzoskwiniach....Kupcie które chcecie, pamiętajcie
tylko, aby przy zakupie owoców, wybrać pięknie dojrzałe, tak aby podczas
grillowania zmysłowo połaczyły się z karmelem.
Grillowane nektarynki idealnie nadają się na lekki deser, albo kiedy
najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego, bo przygotowuje się go dosłownie
w parę minut. Równie doskonały na podwieczorek dla dzieci, pamiętajcie o zdjęciu
gałązek rozmarynu, bo inaczej nie ruszą...
Grillowane karmelowe nektarynki z lodami
Składniki na 2 osoby:
2 dojrzałe nektarynki/brzoskwinie
kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier
wymieszany z ziarenkami z kilku lasek wanilii)
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki owoców leśnych
gałązkę rozmarynu
4 gałki lodów ( u mnie śmietankowo-czekoladowe)
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałow.
Myjemy i kroimy nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki
nektarynek obficie posypujemy cukrem wymiesznym z ziarenkami wanilii.
Rozgrzewamy grill lub patelnię do grillowania. Użyłam patelnię
grillową Positano, która świetnie się spisała. O teście możecie poczytać tu.
Jeśli Wasza patelnia tego wymaga, to należy ją natłuścić.
W miejscu pestki umieszczamy parę igiełek rozmarynu. Połówki
nektarynek grillujemy z obu stron (z
każdej 3-4 minuty). Czas grillowania zależy od stopnia dojrzałości nektarynek. Grillując stronę pokrytą cukrem uważajmy, aby ten się
zbytnio nie przypaił. Jeśli zachodzi taka potrzeba zmiejszamy połmień.
“Zgrillowane” nektarynki wykładamy na talerzyki, usuwamy
rozmaryn, dodajemy po gałce lodów, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i
owocami leśnymi. Podajemy natychmiast.
Przepieknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziekuje! Jest rownie pyszny, tylko trzeba szybko jesc, bo lody na cielpych nektarynkach starsznie szybko sie rozpuszczaja)
Usuńpozdrawiam)
Muszę wypróbować - na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńPolecam! Niebianski)) Na pewno bedzie tez pysznie smakowal ze slodkimi brzoskwiniami))
Usuńpozdrawiam)
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, wyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńMniam, może poczęstowałabyś mnie jedną połówką nektarynki.? ;) Super przepis, może kiedyś postaram się go wykorzystać ;>
OdpowiedzUsuńzapraszam : http://przepisynadesery.blogspot.com/
Pyszna sprawa! Zrobiłam z brzoskwiń, nektarynek ładnych nie było dzisiaj.
OdpowiedzUsuńBrzoskwinie jak najbardziej pasuja! moze nawet lepiej! Ciesze sie, ze smakowalo)) pozdrawiam)
Usuń