poniedziałek, 6 lipca 2015

Flan z kaszy jaglanej z morelami


Sezon owocowy w pełni. Nic tylko przebierać w darach natury. Tym razem na targu moją uwagę zwróciły nadzwyczaj dorodne morele. Chwila, moment i jest koncept) Flan z morelami, kaszą jaglaną i serkiem ricotta, szybki, zdrowy i bardzo efektowny. Idealny na podwieczorek, czy słodkie śniadanie.  Dodatek ricotty sprawia, że deser ma kremową konsystencję, a moreli, że jest lekko orzeźwiający. Odrobina cynamonu nadaje egzotyczności, a jego słodycz doskonale równoważy kwaskowatość owoców. Jeśli do przygotowania użyjemy skrobię kukurydzianą czy mączkę ryżową, otrzymamy pyszny bezglutenowy deser. 

Polecam bardzo, idealny zarówno na ciepło, jak na zimno.


Flan z kaszy jaglanej z morelami 

Składniki na 2 osoby (naczynie ceramiczne 20x20 cm ):

½  szklanki suchej kaszy jaglanej  ( po ugotowainiu około 1 szklanki)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
3 jajka 
3 dojrzałe, duże morele
masło do wysmarowania formy
3-4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 
4 łyżki serka ricotta
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
szczypta cynamonu

Gotujemy kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody, przez około 15 minut, licząc od momentu wrzenia wody. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ubijamy jajka z cukrem na białą masę. Stopniowo dodajemy ugotowaną kaszę, serek ricotta, skrobię, cynamon i ekstrak z wanilii. Delikatnie mieszamy. 


Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy połowę moreli, wylewamy ciasto, wierzch posypujemy pozostałymi kawałkami owoców. 


Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło. 








Gotuj w zdrowym stylu

6 komentarzy:

  1. och, to musi być obłędnie pyszne - uwielbiam morele, kaszę jaglaną..dałabym jeszcze gałkę lodów na wierzch:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bylo pyszne! Rowniez bym dodala lody, ale nie byloby juz takie zdrowe.... :-)

      Usuń
  2. Idealne danie na podwieczorek!
    Zrobię z nektarynkami (chyba też będzie dobre) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakie zdrowe... ,zdaje sie, ze nawet milusinskich mozna przekonac do kaszy podanej w takiej formie...
    Z nektarynkami bedzie jeszcze lepsze! Mam nzdzieje, ze bedzie smakowalo.....)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna przekąska muszę sama spróbować :)

    OdpowiedzUsuń